mandag den 11. marts 2013

Til åbent hus hos Philipson wine kultbaren

 Philipson wine havde i denne weekend åbent hus og bød på ikke mindre end 25 vine man kvit og frit kunne smage, samt en særdeles eksklusiv kultbar, hvor man kunne smage 5 vine for kr. 250,-.


 Første vin jeg smagte var fra Bourgogne
Gevrey-Chambertin 1.Cru Clos Saint-Jacques Fourrier 2010 Den har fået følgende point af eksperterne: 96 af Parker, 94 af Stephen Tanzer, 93 af Bourghound og 18 Jancis Robinson.
Vinen er fremstillet efter biodynamiske principper, men dog uden Demeter mærke.
Den fremstod ung, men dog moden hvilket man faktisk kunne sige om de fire første vine jeg smagte. En god syre, fine let krydret noter af blandt andet kirsebær og en god og lang eftersmag. Yderst elegant og charmerende. Allerede en flot vin der kun vil blive bedre i de kommende år. Prisen Tja små 2500,- men så behøver man også kun at købe en flaske for at få den til den pris, behøver jeg skrive at det er alt for meget? Bourgogne er et meget eftertragtet og det har skudt priserne vandvittig højt op, men spændende det er det.
 Den næste var Sassicaia 2009. En vin der regnes for en af Italiens bedste, men jeg har dog læst mange blogs om denne hvor folk har været skuffet efter at have smagt den. Det var den første Italienske vin der af Wine Advokate fik de berømte 100 Point. Denne årgang fik dog "kun" 94, og af de øvrige eksperter:  3 glas af Gambero Rosso, 98 af James Suckling, 97 af Stephen Tanzer, 96 Wine Enthusiast og   93 af Wine Spectator.
Smagen var velafbalanceret, med noter af peber, kirsebær og en smule grafit. Meget elegant og let drikkelig, men med en prisværdig lang eftersmag.
En vin af høj klasse som de dog også skal have kr. 999,- for hvis du altså køber 12 stk. 1 stk. prisen er 1650,- Til 999,- er det efter min mening for meget, men den kan muligvis gå hen og blive prisen vær om en 3-5 år når den topper.


Côte-Rôtie La Landonne Côte-Brune Guigal 2009

Hvordan smager to af verdens bedste vine?  Ja kort fortalt så smager de helt fantastisk. Den har lidt fedme, blød men meget elegant. Den har en høj syre, godt taninbid og enorm lang eftersmag.
Vinen fik 100 point af Robert Parker. Prisen? Tja den er ikke at finde på deres hjemmeside på nuværende tidspunkt, men andre årgange ligger til 3000-5000,- ved 12 stk. og 3700-5750,- ved 1 stk. afhængig af årgang. Det er svært at tale om value her, men kvaliteten er helt sikkert i top.
Ermitage Ex-voto rouge Guigal 2009 har også fået de berømte 100 point af Robert Parker i denne årgang vel at mærke
Hvordan smager en anden af verdens allerbedste vine så? Ja kort fortalt så smager den også helt fantastisk. Den har en  højere syre end den forrige, men også mere frugtrig og moden, stører kompleksitet og elegance på nuværende tidspunkt. Eftersmagen bliver nærmest bare ved og ved. Imponerende. Prisen kan vi kun gætte på da den ikke er at finde på deres hjemmeside i 2009 årgangen, men 2006 og 2007 koster kr. 1800,- ved 12 stk. og kr. 2070,- ved 1 stk. Det kan altid diskuteres i denne prisklasse om de er prisen vær, men her er jeg tilbøjelig til at sige at det er den. Godt køb når den topper om 7-15 år? Det tror jeg faktisk.
Burmester Colheita 1937 Blev der sluttet af med. Her har vi endelig med fuldmoden vin at gøre.
Den har en flot lysebrun farve, der godt kunne minde lidt om rav. Duften var nærmest et kapitel for sig, men da den havde fin harmoni med smagen vil jeg nøjes med at kommenterer på denne.
Smagen emmer af nødder, marcipan lidt rosiner og en masse andet som jeg ikke kan beskrive. Blød, fed og elegant med en perfekt integreret alkohol, super koncentreret og en lang eftersmag.
Prisen ja heldigvis behøver man kun at købe en for at få den rigtige pris der ligger til kr. 1700,- er jo ikke direkte billigt, men tager man i betragtning at den har ligget på fad i mere end et halvt århundred og så i øvrigt smager helt fantastisk er prisen bestemt ikke urimelig.

Konklusion (eller opsummering).
Philipson wine skal have en stor tak for at give mulighed for at smage så store vine, for den beskedne sum af kr. 250,-
En personlig favorit? Ja som de performer nu må det vel være Burmester, men Ermitagen fra Guigal var ikke langt efter og helt sikkert en vin der vil udvikle sig meget. Landonne var også allerede fantastisk, men dog lidt efter Ermitagen på nuværende tidspunkt. Det er muligt at den vil blive endnu stører, men det er jo rent gætværk. Sassicaia leverede også høj kvalitet, uden dog at være på højde med de tre sidste, og nok ikke med samme udviklingsmuligheder, selvom den nok skal blive bedre. Bourgognen skuffede nok lidt, selvom det også var en stor vin der helt sikkert vil blive bedre. Alt i alt en stor oplevelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar